Gotowe produkty z marketów, nazywane również daniami express, w ostatnich latach zyskują na popularności. To wygodne i praktyczne rozwiązanie, które idealnie pasuje do osób ceniących swój czas. Jest to trend zauważalny szczególnie w dużych miastach. Ofertę gotowych produktów sukcesywnie powiększają największe dyskonty typu Biedronka, Lidl czy Kaufland.
Odpowiadając na rosnące zainteresowanie Polaków gotowymi produktami, wybór takich artykułów w marketach staje się coraz większy. Często promuje się je w reklamach i gazetkach. Do zakupu mają zachęcać też atrakcyjne opakowania i naturalny skład takich dań.
Moda na gotowe produkty
Trend na gotowe produkty jest przedmiotem wielu analiz rynkowych. Badanie Grupy AdRetail oraz Hiper-com Poland z 2018 roku, przeprowadzone w największych miastach wskazuje, że ponad 80% respondentów kupuje takie dania. Co ciekawe, wiele osób robi to spontanicznie (46% badanych), a połowa zwraca uwagę również na skład produktu (51% badanych). Z kolei marka Konspol w tym samym roku przeprowadziła „Badanie nt. konsumpcji dań gotowych”. Z raportu wynika, że konsumenci kupują gotowe produkty w dyskontach, choć coraz częściej korzystają również z oferty barów na stacjach benzynowych. Najbardziej popularne artykuły z marketów to dania garmażeryjne (59%), zapiekanki (57%), kotlety panierowane (54%) czy gotowe przekąski (52%).
Na co zwracać uwagę przy zakupie gotowych produktów?
Mimo że gotowe dania zwalniają z obowiązku gotowania oraz są okazją do próbowania nowych smaków, produkty te należy wybierać z rozwagą. W wielu z nich producenci przemycają niepotrzebne składniki, które wzmacniają smak potrawy, a jednocześnie niekorzystnie wpływają na zdrowie konsumentów. Czego unikać podczas zakupu gotowych produktów? Najważniejszy jest skład, który powinien opierać się na jak najkrótszej liście prostych składników. Należy unikać dużej ilości soli, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz substancji, które mogą być nieznane większości konsumentów. Można do nich zaliczyć benzoesan sodu (może wywoływać astmę i reakcje alergiczne), difosforany (spożywane w dużej dawce mogą być przyczyną osteoporozy, a nawet prowadzić do uszkodzenia nerek), azotyny (mogą powodować zawroty głowy i mdłości, powinny ich unikać dzieci poniżej 6 lat) czy kwasy tłuszczowe nasycone (mogą prowadzić do miażdżycy, nadciśnienia, nowotworów i podnosić poziom cholesterolu). Trzeba pamiętać, że kolejność podanych składników odzwierciedla ich zawartość w produkcie (pierwszego składnika jest najwięcej). Kupując gotowe produkty, koniecznie należy sprawdzać datę przydatności do spożycia.
Gotowe produkty z największych dyskontów
W ofercie umieszczanej w materiałach promocyjnych, takich jak
gazetka Biedronka, często prezentowane są pierogi z serii „Swojska Chata”. Oprócz zawartego w składzie sorbinianu potasu danie ma proste składniki i chwali się je za naturalny smak. Nieco gorzej jest w przypadku naleśników z serem, które zawierają konserwanty.
Polecanymi produktami z Biedronki są też „Zupy z Naszej Kuchni”, wytwarzane na bazie świeżych warzyw. W Lidlu godne polecenia są placki ziemniaczane czy zupy warzywne marki „Pomysł na każdy dzień”. W sklepie Kaufland można kupić Pizzę Bistro Proste Historie, która zaskakuje składem pozbawionym konserwantów i sztucznych dodatków, które niestety dodaje się do zdecydowanej większości.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.